Čak 1289 sela iz 87 opština učestvovaće u predstojećim Miholjskim susretima sela 2022, sa oko 150 hiljada učesnika i posetilaca- izjavio je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu u Palati Srbija nakon današnje sednice komisije za dodelu bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“

– Selu i seljanima nasušno je potrebno da se sreću i susreću – rekao je naš veliki pesnik Ljubivoje Ršumović – Ršum, koji je na čelu komisije i istakao da će seljani uzeti učešće u različitim aktivnostima.

 – Takmičiće se u kulturno-umetničkim sadržajima – folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju; literarnim sadržajima – recitovanju, pisanju pesama i kratkih narodnih formi (blagoslovi, zdravice); zanatskim i primenjenim umetnostima – izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu, pletenju; sportskim aktivnostima – od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa…) i gastronomskim specijalitetima – pravljenju tradicionalnih jela i kolača.

Deca će se takmičiti u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku“  objasnio je Ršumović.

Odobreno je 87 zahteva jedinica lokalnih samouprava po Javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstva koji predviđa do 500 hiljada dinara za organizovanje ove manifestacije u selima na teritoriji jedne jedinice lokalne samouprave. Jednodnevni ili višednevni susreti održavaće se od 28. juna do 1. decembra 2022. godine.