Grčka i letovanje po danu za 10 evra po osobi, kada se radi o troškovima – istina ili mit?

Ovo pitanje, već dva dana glavna je tema društvenih mreža, nakon što je jedna Srpkinja izjavila kako ona i drugarica letuju već godinama po 11 dana, a da za to vreme, skupa potroše dvadeset evra.

Sve je počelo nakon pitanja Milovana iz Užica, koga je interesovalo da li je moguće, bilo gde u Grčkoj, proći za 10 evra dnevno kada se radi o troškovimau koje nije uključen smeštaj, a sve to po jednoj osobi.

Da li je moguće letovati sa 10 evra dnevno?

Sticajem okolonosti, u toku raspave, našao sam se Pefkohoriju na godišnjem odmoru.

U svojih 36 godina, bio sam i paradajz turista i onaj tip osobe koji voli da uzme ležaljku na plaži, da sedne u tavernu, proba neki od specijaliteta grčke kuhinje, popije hladno pivo, ciporo, jednostavno uživa u čarima godišnjeg odmora.

Grčka
Grčka

Kada saberem dnevni trošak koji se sastoji od pića na plaži uz čiju se konzumaciju kafe, soka ili alkohola, dobija gratis set dve ležaljke i suncobran, a koji košta pet evra, veliki giros koji je oko 3.60, te i pastu, picu ili neko drugo jelo, za večeru, čija cena ne prelazi nikad 10 evra, dolazimo do toga da moj dan na moru iznosi oko 18, 50 evra.

Neka bude i čitavih 20 evra.

Kada pomnožimo tu cifru sa deset dana, dolazimo do cifre od 200 evra.

Naravno, prilikom vraćanja, dragim osobama kupim neku sitnicu, kanticu maslinovog ulja i slatkiše, te kada zbrojim sve troškove, za deset dana na moru, obično potrošim oko 300-350 evra, što ako se podeli na deset dana, dolazimo do cifre od 35 evra dnevno.

Šta sve možete da kupite sa 10 evra

Miks za sendviče u koji ide oko dvesta grama pica šunke i dvesta grama sira za sendviče, platio sam dva evra. Majonez sam uzeo u kesicama u vrednosti jednog evra. Kupio sam veliko kiselo mleko koje je koštalo dva evra. Hleb, koji mi je sastavni deo ishrane, platio sam oko 2 evra, dok sam kafu, sticajem okolnosti poneo iz Srbije, da ne bih morao ujutru čim otvorim oči da idem po kafu do obližnje pekare ili nekog od kafića na objavi. Suma sumarum, na kraju kupovine, račun je bio sedam evra, piše Blic.