Ako uzmemo u obzir sav napredak tehnologije, može se reži da živimo u zlatno doba televizije. Od 20-ominutnih sitkoma smo došli do serija visoke produkcije sa budžetima koji su ranije bili rezervisani za filmove.

Sada je jasno da su serije velika konkurencija filmovima, te nije ni čudo što se glumci odavno već prebacuju na televiziju. Donosimo Vam spisak najskupljih serija po epizodi.

Lord of the Rings: The Rings of Power – 58 miliona dolara po epizodi

Tolkinova popularna triologija LOTR postala je jedna od najvećih i najuspešnijih projekata Pitera Džeksona. Produkcija filmova je takođe bila jedna od najskupljih, te se ni na seriji nije štedelo. Budžet samo za prvu sezonu je iznosio 465 miliona dolara. Amazon je „pobedio“ za prava na seriju tako što su platili 250 miliona dolara kako bi bila u njihovoj produkciji. Premijera serije je bila 2. septembra.

Stranger Things – 30 miliona dolara po epizodi

Sa više CGI i neverovatnom scenografijom, nova sezona serije Stranger Things izgleda bolje nego ikada. Ova serija spada u jedne od najskupljih serija bez dileme, prema sezoni.

Marvel Series – 25 miliona dolara po epizodi

Disney+ se svim silama trudi da svoju platformu pretvori u jednu od vodećih u industriji. Marvelov univerzum postigao je neverovatan uspeh, što nije čudno. Svaka serija koja je dostupna ima dug vek čekanja. Neke od njih su Loki The Falcon and The Winter Soldier, WandaVision i Hawkeye.

The Pacific – 20-21 miliona dolara po epizodi

Serija Stivena Spielberga i Toma Henksa iz 2010. je i dalje pri vrhu liste najskupljih serija koju je napravio HBO. Tako je iako je prošlo 11 godina o premijere. Bitke u Pacifiku su delimično odgovorne za pozamašan budžet, ali se ne bunimo jer je rezultat sjajan.

House of the Dragon – 20 miliona dolara po epizodi

Jedna od najnovijih serija House of Dragon odigrava se dva veka pre radnje u GOT-u. Iako je serija već dosta skupa, producenti su izjavili da su se trudili da ipak ne troše previše. Svakako je CGI za pravljenje zmajeva podigao budžet na lestvicu više. Ipak, serija je opravdala budžet, naročito, posle onakvog završetka GOT-a.

Game of Thrones – 15 miliona dolara po epizodama

Ne može se spomenuti HBO, a da tu nije i GOT. Nije ni iznenađenje da je jedna od najpopularnijih serija u istoriji TV-a imala prilično visok budžet. Sa ogromnom redovnom glumačkom ekipom, hiljadama statista, teško dostupnim i vizuelno zadivljujućim lokacijama za snimanje, zajedno sa tri veoma realistična zmaja, nismo iznenađeni da je bio potreban veliki budžet za realizaciju G.R.R. Martinove knjige. Od osam sezona, poslednja je bila najskuplja za proizvodnju. Da li ste znali da je gvozdeni tron napravljen od stvarnih mačeva?

The Mandalorian – 15 miliona dolara po epizodi

Omiljena serija iz franšiše „Ratovi zvezda“ na Disney+ oduševila je svet. Sa neverovatnim specijalnim efektima i impresivnim vizuelnim prikazima kako se Dizni i ne bi razbacivao. Za bejbi Jodu, tačnije Grogua se priča da je samo za njega CGI koštao oko 5 miliona dolara. Dobro potrošen novac moramo priznati.

See – 15 miliona dolara po epizodi

Investicija Apple TV+ za 2019. godinu odvija se u sumornom distopijskom svetu. Sa specijalnim efektima svetske klase koji su razneli budžet kada je bilo vreme da se izmišljeno književno delo pretvori u vizuelno impresivnu filmsku stvarnost. Serija je dobila pomešane kritike i možda nije tako poznata kao neki od najboljih kandidata na ovoj listi. Ipak, sa Džejsonom Momoom kao glavnim likom definitivno vredi pogledati ovu seriju od dve sezone.

The Morning Show – 15 miliona dolara po epizodi

Apple TV+ je dao sve od sebe da dobije deo rudnika zlata za strimovanje TV emisija. Objavili svoj servis zajedno sa vodećom serijom „The Morning Show“. Serija sadrži zvezde poput Dženifer Aniston, Riz Viterspun i Stiva Karela u vodećim ulogama, što je značilo da je veliki deo novca otišao za njihove honorare.

The Crown – 13 miliona dolara po epizodi

Periodne drame su inherentno skupe za produkciju. Od pravljenja istorijski tačnih dešavanja, kostima, frizura i šminke, kao i glumačkih glumaca koji i izgledaju i zvuče kao ljudi iz stvarnog života. Netfliksova serija „The Crown“ nije štedela kada je u pitanju predstavljanje priče o britanskoj kraljevskoj porodici.