Princeza Dajana dve godine ranije, vojvotkinja je rekla svom advokatu Viktoru Mišonu da će se pokušati da je se „reše“ sledeće godine. Navodeći saobraćajnu nesreću kao jednu od mogućih opcija.

Da li je princeza Dajana znala da može poginuti u saobraćajnoj nesreći?

Nove informacije o okolnostima tragične smrti princeze Dajane pojavile su se u dokumentarnoj seriji „The Diana Investigations“ Discoveri. Princeza Dajana je tvrdila da su joj informacije pružile „pouzdane izvore“. Ali nije otkrila njihov pravi identitet. Vojvotkinjine reči dokumentovane su u pismu koje je napisao njen advokat Viktor Mišon. Zove se “ Mišonova beleška“.

Razgovor baca novo svetlo na ono što je moglo da dovede do tragične nesreće koja se dogodila 31. avgusta 1997. godine. Kada je vozač Anri Pol slupao automobil u kojem su bila princeza Dajana i njen partner, Dodi Al-Fajed, u tunelu Pont de l’Alma u Parizu. Vozač Henri Pol, zamenik šefa bezbednosti, nije preživeo nesreću. U njegovom telu je pronađena mešavina lekova na recept i alkohola. Paul, jureći preko 100 km na sat pokušavajući da pobegne od paparaca na motociklima, udario je u betonski stub mosta.

Šta se dešavalo nakon nesreće?

Nakon nesreće, Mišon je prosledio poruku ser Polu Kondonu, tadašnjem komesaru Metropoliten policije. Ali zvanična istraga o vojvotkinjinoj smrti nije počela do 6. januara 2004. godine . Istraga koju je vodio policijski komesar Džon Stivens, nazvana operacija Pedžet. Otkrila je iznenađujuću belešku koju je Kondon sačuvao u svom sefu, neposredno pre smrti. Mišon je priznao da „nema mnogo poverenja“ u princezine strahove i da veruje da je ona „paranoična“.

U 2006. objavljene su 832 stranice nalaza izveštaja Operacije Pedžet. Advokat Majkl Mensfild, koji je zastupao Al-Fajedovog oca, nazvao je Mišonov memorandum „najvažnijom stvari u ovom izveštaju“. Godine 2003. objavljeno je još jedno misteriozno pismo, koje je navodno napisala princeza Dajana, a kasnije objavio njen batler Pol Barel. Navodno je napisano 1996. godine na kraju razvoda Dajane i princa Čarlsa.