Grčka glumica Irena Papas, koja je igrala u više od 70 filmova, preminula je u 96. godini.

Tokom karijere koja je trajala više od 50 godina, a tokom koje je igrala uloge jakih žena na filmu i u pozorištu, Irena Papas je smatrana simbolom grčke lepote i predstavnikom mediteranske kulture u inostranstvu. Karijeru je započela u pozorištu, a 1951. godine i na filmu. Najpoznatija je po ulogama u filmovima „Z“, „The Guns of Navarone“ i „Grk Zorba“ gde je igrala sa Entonijem Kvinom.

Zbog njenog protivljena grčkoj vojnoj hunti koja je bila na čelu države od 1967. do 1974. godine, bila je u egzilu u Italiji i Njujorku. U zemlju se vratila kada je hunta pala. Irena Papas je rođena 3. septembra 1926. godine u Grčkoj kao Irena Lelekou.

Katimerini ne navodi uzrok smrti, ali podseća da je 2018. objavljeno da glumica već pet godina boluje od Alcajmerove bolesti.

„Ne tražim karijeru“

„The Guns of Navarone“ iz 1961. godine, u kojem je glumila zajedno sa Gregorijem Pekom i Entonijem Kvinom, kao zamišljeni grčki gerilac, bila je značajna uloga u Papasovoj karijeri. Ponovo bi se udružila sa Kvinom u filmu „Grki Zorba“ iz 1964. godine, još jednom bezvremenskom klasiku.

Vojaž jedan od najplaćenijih pevača