Ako neko ima moć preživljavanja, onda je to Erik Ajdl. Bilo je to jasno pre više od pet decenija kada je osnovan Leteći cirkus Montija Pajtona. A sada je to kristalno jasno!

Jer, prošle nedelje stigla je vest da je Erik Ajdl pobedio rak pankreasa. Niko nije ni znao da je montipajtonovac oboleo od kancera, a ispostavilo se da mu je pre tri godine dijagnostikovan rak pankreasa i da je bolest, zahvaljujući otkrivanju u početnoj fazi, uspešnoj operaciji, prebrodio.

I biće tu, uverili su ga lekari, još neko vreme…

A Ajdl je čovek kojem ironija nikako nije strana reč. Veću, od ove koja ga je zadesila, nije mogao da sanja. Jer, pre petnaestak godina osmislio je projekat koji je nazvao „Smrt: Mjuzikl“. I postao je, kako je priznao u velikoj ispovesti za „Gardijan„, opsednut njime. A u predlošku za mjuzikl, koji nikada nije završio, glavni junak otkriva da je bolestan i da će umreti. Dok je pisao dramu, konsultovao se s doktorom oko toga od koje se bolesti najbrže umire. Odgovor je bio – rak pankreasa. Isti taj doktor postavio je Eriku Ajdlu dijagnozu u zbilji – da je oboleo od raka pankreasa:

– Ostalo mi je samo da se gorko nasmejem…

Upitan da li zaista nasmejao ili se prvo rasplakao, ovako je odgovorio novinaru britanskog lista:

– Nisam plakao dok nisam saznao da ću preživeti i živeti. Prosto, pokušavao sam da živim s tom dijagnozom. Ja sam Britanac! Naučeni smo da ne pokazujemo emocije kada smo u opasnosti.

Kada mu je rečeno da ima rak pankreasa nije bio ni šokiran, niti zatečen. Nije, ističe, bilo vremena:
– Tadašnjoj supruzi rekao sam da se pobrine da deca budu dobro. I nije prošlo deset dana, a već sam bio u bolnici. I posle petosatne operacije tumor je uklonjen – seća se.