Rak pluća je drugi najčešći oblik kancera u svetu, a među deset zemalja sa najvećim brojem obolelih je i Srbija. Po broju obolelih nalazi se na trećem mestu u svetu, a po broju umrlih na drugom.

Danas se obeležava Svetski dan bez duvanskog dima, a tim povodom u „Jutru“ na Prvoj, gostovao je i doktor Mihailo Stjepanović. On je istakao da je pušenje glavni faktor rizika nastanka ove bolesti, a mnogi pacijenti kasno prepoznaju simptome.

– Svake godine oboli 7.000 ljudi, a 5.000 pacijenata izgubi bitku sa ovom bolešću. Pušenje je jedan od glavnih faktora rizika za nastanak raka pluća. Preko 90 odsto obolelih su pušači. Loša statistika jeste i da u našoj zemlji 35 odsto odrasle populacije konzumira duvan.

– U jednom duvanskom dimu nalazi se nekoliko hiljada hemijskih jedinjenja, preko 60 kancerogenih supstanci. Tome je izložen svako ko je pored nas, pa tako i deca – otkriva doktor.

Simptomi raka

– Simptomi raka pluća su kašalj, iskašljavanje, bolovi u grudima, otežano disanje, gubitak apetita, gubitak telesne težine. Međutim, pluća su veliki organ i simptomi se često jave kasno. Odnosno, jave se kad je tumor toliko narastao, da ne možemo mnogo da učinimo – kaže dr Stjepanović i dodaje:

– Pacijent treba da poznaje svoje telo, da se odmah javi lekaru kada primeti neki od ovih simptoma.

Naročito pušači i oni koji imaju preko 50 godina, trebalo bi jednom u godinu dana ili dve da urade običnu radiografiju grudnog koša, da bi radili na ranom otkrivanju ove opake bolesti i na taj način na vreme reagovaju.

Najvažniji su preventivni pregledi. Pušačima savetujem da prekinu sa konzumacijom duvanskog dima i da zapamte da nema organa na koji on ne deluje loše“, ističe doktor.

Pušenje ostavlja posledice na plod i decu

– Ukoliko trudnica konzumira cigarete, to ostavlja posledice na plod preko krvotoka i štetne supstance prelaze. Dokazano je da se takva deca rađaju sa manjom telesnom težinom i da se to odražava na rast i razvoj pluća – kaže dr Stjepanović i dodaje:

Pacijenti prvo vole da pitaju da li ja konzumiram duvan. To ih interesuje, a dešava se da kažu da ne mogu da ostave. Ja im uvek predočim kakva im je bolest i da će u jednom momentu postati zavisnici od kiseonika. Postaće invalidi svoje loše navike“, upozorava doktor.