Pretres luksuznog imanja Donalda Trampa na Floridi, vila Mar-a-Lago, koju je u ponedeljak sproveo FBI, bio je bez presedana – federalni agenti do sada nikada nisu pretražili dom bivšeg predsednika SAD.

Međutim, nijedan drugi vrhovni komandant vojske nije privukao toliko pažnje i bio predmet istrage kao Donald Tramp, koji je opozvan dva puta.

Većina spekulacija je usredsređena na niz tekućih istraga o bivšem predsedniku.

Ovo su pet potencijalnih objašnjenja, prema pisanju The Palm Beach Post-u:

1. Nestali dokumenti koji su možda držani u Mar-a-Lagou

Veruje se da federalni zvaničnici pregledaju Trampovo posedovanje vladinih dokumenata u Mar-a-Lagu nakon što je napustio predsedničku funkciju, kao i tvrdnje zvaničnika da je Tramp uništio dokumente tokom svog predsedništva.

U jednom izveštaju navodi se da je Tramp navodno cepao poverljive dokumente i bacao ih u wc šolju – što je Tramp nazvao smešnim.

2. Napad na Kapitol 6. januara i navodni pokušaj puča

Serija televizijskih saslušanja od strane Izborne komisije Predstavničkog doma SAD koja istražuje napad na američki Kapitol 6. januara 2021. izložila je ono što je veće nazvalo razrađenim pokušajem da se nezakonito ponište predsednički izbori 2020. na kojima je pobedio predsednik Džo Bajden.

Taj napor, čiji su ključni delovi sprovedeni dok je Tramp u decembru 2020. provodio božićne praznike u svom privatnom klubu u Palm Biču, uključivao je pritisak na zvaničnike američkog Ministarstva pravde da lažno kažu da su izbori bili lažni.

3. Šema za obezbeđivanje lažnih birača za poništavanje izbora 2020.

U okviru kampanje za poništavanje izbora 2020, Tramp je optužen da je znao za šemu pokušaja da se lažnim elektorima zamene legitimni, koji su određeni da daju ustavom propisane elektorske glasove za izbor Bajdena u decembru 2020.

Otkriveno je da su savezni tužioci ispitivali svedoke o ponašanju bivšeg predsednika u okviru istrage o pokušaju da se ponište izbori 2020. godine, rekla je osoba upoznata sa ovim pitanjem za USA Today prošlog meseca.

U julu su savezni istražitelji pretražili dom bivšeg pomoćnika državnog tužioca Džefrija Klarka, koji je sastavio pismo zvaničnicima u šest država u kojem je tražio da ponište njihove izborne rezultate.

Vlasti su zaplenile telefon Džona Istmena, jednog od Trampovih ličnih advokata koji je razvio šemu da tadašnji potpredsednik Majk Pens samostalno odbije elektrore iz država u kojima je Bajden pobedio. Pens je odbio da sprovede takav plan.

4. Proveravaju Trampovo „traženje“ glasova u Džordžiji

Vlasti Džordžije razmatraju navode da je Tramp vršio pritisak na izborne zvaničnike u toj državi da mu „nađu“ dovoljno glasova da na prevaru osvoji izborne glasove Džordžije na predsedničkim izborima 2020.

Osnova tvrdnje je snimljeni razgovor početkom januara 2021. u kojem je Tramp rekao državnom sekretaru Džordžije Bredu Rafenspergeru: „Momci, samo treba da nađem 11.780 glasova“.

5. Finansijski poslovi takođe su pod istragom

Tramp i mnogi njegovi saradnici su takođe pod lupom FBI-a, Ministarstva pravde, Poreske službe i drugih saveznih i državnih agencija zbog navodnih prekršaja tokom njegove četvorogodišnje administracije i koji su u vezi sa njegovim raznim poslovnim subjektima.

Gorivo od danas jeftinije