Školska godina danas je počela, a većini roditelja i učenika to stvara veliki stres.

Zbog toga školski phiholog Biljana Lajović daje savete za učenike i roditelje kako bi im prvi školski dani protekli bezbrižnije.

SAVETI ZA RODITELJE

1. Dođite ranije s posla

Prva stvar je da roditelji ako mogu sutrašnji dan provedu s decom, naročito ako je reč o deci mlađeg uzrasta. Bilo bi dobro da uzmu slobodan dan ili ranije dođu s posla da čuju utiske prvog dana škole.

2. Ne mora najskuplja školska oprema

Ako nisu kupili sve za školu, treba da zajedno sa decom idu u nabavku knjiga i svesaka, ali i da povedu računa da ne moraju da kupe najskuplju pernicu, torbu… jednako se lepo piše i u svesci koja je nešto jeftinija jer nije ideja da se nekritično troše pare.

3. Ispričati razrednoj ako se desilo nešto jako važno

Bilo bi dobro da ako se nešto važno desilo tokom letnjeg raspusta da se o tome popriča sa nastavnicima u školi. Ako su se preselili, rodio se novi brat ili sestra, neko u porodici imao koronu… bilo kakav događaj koji je veći i značajniji. To je važno jer ako se u školi ne zna šta se desilo, dete može da pati a da niko nema pojma o čemu se radi. Bitno je da roditelji od prvog dana sarađuju sa učiteljima i nastavnicima, jer je ta saradnja za dete jako bitna.

4. Ne pretite im školom

Veoma je bitno da na početku roditelji ne govore deci kako im je raspust prošao u slobodnim aktivnostima, a da će sada ih škola sada vratiti u red. Ne treba im „pretiti“ školom.

5. Pričati o životu u školi, a ne samo uspehu

Važno je da svaki dan kada se deca vrate iz škole pričaju o tome šta je bilo u školi. Treba pitati šta je bilo, kako je bilo… a odmah pitati jesi li odgovarao i koju si ocenu dobio. Roditelj treba da prate prati i život deteta u školi, a ne samo uspeh i učenje. Takođe, kada razgovaraju sa detetom jako je važno da mu 100 odsto posvete pažnju. Ne da jednim okom gledaju u telefon ili televizor, nego da budu potpuno prisutni. To ne znači da čitav dan treba tako da rade, ali treba da pokažu da ga slušaju i da ih zanima šta dete priča.

SAVETI ZA UČENIKE

1. Škola je dobro mesto

Prva stvar je da treba da razmišljaju o školi kao o nečemu što je dobro, gde će sresti nove drugare, nešto naučiti… da ne misle o školi kao o obavezi već lepom delu života.

2. Navikavanje na školu nije lako, ali…

Treba da se potrude na času i da ne beže sa časova. Navikavanje na školske obaveze posle dva meseca raspusta nije lako, ali učenici treba da imaju dovoljno stpljenja da izdrže i budu uporni u tome.

3. Podelite sve sa roditeljima i nastavnicima

Bilo šta da im se dešava u školi treba da podele sa svojim roditeljima ili da kažu nekom nastavniku ili odeljenskom starešini.

4. Bolje dobre ocene dobiti na početku

Učenici ne treba da nagomilavaju školsko gradivo, već od početka da krenu da rade i ne ostavljaju za kasnije. Kada se nagomila gradivo onda je to ozbiljan problem. Najlakše se dobre ocene dobijaju na početku kada nema mnogo gradiva.

5. Pitajte

Ako nešto nije jasno na času, neka pitaju. Ako nisu zadovoljni sa onim što je nastavnik objasnio neka traže objašnjene od roditelja ili na internetu, a ne da uče napamet. Na kraju, neka ostave i vreme da se druže sa svojim vršnjacima.

Trik saveti za smanjenje struje!