„Strahinja Banović“ jedini kandidat iz regiona za Oskara.

Evropska filmska akademija objavila je prvi izbor filmova koji će se ove godine takmičiti u više kategorija za nagrade EFA. Među 30 evropskih ostvarenja i jedina većinska produkcija iz našeg regiona je film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“.

Ovogodišnja svečana ceremonija dodele nagrada održaće se po 35. put u decembru u Rejkjaviku. Arsenijević je sa filmom „(A)torzija“ već jednom osvojio nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film 2003. godine.

„Strahinja Banović“ je svetsku premijeru imao na jednom od najvažnijih evropskih festivala, 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima. Tu je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.Film  je do sada učestvovao na 40 međunarodnih filmskih festivala i osvojio 20 nagrada.

Ovo ostvarenje će se naći u domaćim bioskopima na jesen.

Film je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja.

Zverev neće igrati na gren slemu u Njujorku