Pod sloganom „Povratak napisanih“ počeo je Međunarodni beogradski sajam knjiga. Koliko je falio ljubiteljima pisane reči, govore gužve na gotovo svakom štandu, a kao po običaju, najveće su na onima iznad kojih su istaknuti natpisi „50, 60, 70 odsto popusta“.

Veliki popusti za mnoge i jesu razlog dolaska na Sajam, a očekivanja će im se definitivno ispuniti jer su dostupne i nove knjige izdate, na primer, prošle godine, za samo 100 dinara.

– Kupila sam osam knjiga na popustu za ukupno 800 dinara i to nisu neki bez vezni naslovi, u pitanju su knjige koje sam već čitala pa sam sada uzela za poklon, a neke su mi preporučivali, dakle, četiri veoma dobre knjige po ceni jedne kutije cigareta! – kaže za Alo! Slavica Mandić, koja sebe opisuje kao ekonomistu zaljubljenog u književnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beogradski sajam (@beogradski_sajam)

Nedina autobiografija razgrabljena!

Na štandu Alo! Media Systema i juče je vladalo veliko interesovanje za knjigu Nede Ukraden „Zora je svanula“. Među kupcima autobiografije poznate pevačice koju je objavio Alo! bili su, kako obožavaoci ove naše pop dive, tako i deca koja su kupovala ovu knjigu majkama i bakama.

Fanovi Nede Ukraden su se već dva puta družili sa svojom omiljenom pevačicom, mnogi su zbog njene posvete u knjizi prešli stotine kilometara, došli iz BiH, Hrvatske, Slovenije… Neda Ukraden će i treći put potpisivati knjigu u četvrtak, 27. oktobra, od 11 časova na Sajmu knjiga.

Miris novih knjiga

Više od 15.000 posetilaca bilo je prvog dana Sajma, a gužva se nastavila i u ponedeljak i utorak. Pandemija je pokazala da su ljudi željni svih sadržaja, kontakata, da uživo prisustvuju kulturnim događajima koji ne mogu potpuno zameniti onlajn sadržaji, ocenjeno je i na tribini „Pandemija i knjiga – uživo ili onlajn“, održanoj kao prateći program Sajma.

POTPISI ZA SLIKE

Posetioci, najviše oni mlađi, želeli su da se slikaju s Oliverom Ćirković, koja je promovisala svoju knjigu „Ja, Pink Panter“

Milion knjiga

Ogroman izbor knjiga za najmlađe jednako oduševljava i decu i roditelje.

– Ja sam odrastala devedesetih godina, vrhunac su bili crno-beli stripovi. Kada vidim ovo šarenilo, sve bih kupila sinu – rekla je mama Mirjana, koja je na Sajam došla u društvu sina đaka prvaka.

– Ovde ima milion knjiga i najviše bih voleo da je mama milionerka da može sve da mi ih kupi! – kaže prvak Mihajlo.

Andrić za sva vremena

Na današnji dan, 26. oktobra 1961, Švedska kraljevska akademija donela je odluku da srpskom piscu Ivi Andriću dodeli Nobelovu nagradu za književnost za delo „Na Drini ćuprija“, kao i za sveukupan književni rad. Nagrada mu je dodeljena u Stokholmu 10. decembra 1961. na prigodnoj svečanosti, u dvorani Koncertne palate Švedske kraljevske akademije.

Samo danas popust do 70 odsto

Sajamski popust na izdanja Filmskog centra Srbije je 30 odsto, dok će samo danas biti upriličen specijalni popust od čak 70 odsto na sva izdanja, i to u okviru njihove tradicionalne sajamske akcije pod nazivom „Dan filmske knjige“.