Još danas toplo vreme, a poslepodne destabilizacija uz pljuskove, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

Petak, vikend i početak sledeće nedelje nestabilni, a od subote i relativno sveži.

Posle 10. septembra vrlo sveže noći, dok oko 13.9. stiže otopljenje.

Novo zahlađenje, moguće i prvo koje nas polako uvodi u jesen, moguće oko 18.9.

Vreme danas

U četvrtak tokom većeg dela dana pretežno sunčano i toplo uz umerenu oblačnost povremeno. Posle podne, prvo na jugozapadu i zapadu Hrvatske, zatim nad središnjim delovima ove države, zapadnom, središnjom i severnom BiH. U toku noći ka petku na istoku Hrvatske, većem delu BiH, zapadnom i severnom Srbijom nestabilno uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Ponegde može biti uslova i za vremenske nepogode.

Nad ostalim delom regiona do drugog dela noći ka petku uglavnom suvo. Zatim se i nad većim delom Crne Gore, kao i nad najvećim delom Srbije očekuju grmljavinski pljuskovi. Vetar će tokom dana uglavnom biti južnih smerova, duž Jadrana jugo, dok bu poslepodne sa nestabilnostima na udare bilo jakog, severozapadnog vetra. Dnevni maksimum od +24 do +32 stepena Celzijusa.

Od petka pa sve do narednog utorka naš deo Evrope će se nalaziti pod uticajem visinskog ciklona i strujanja vežeg vazduha sa severozapada Evrope, pokazuje vremenska prognoza.

U takvim uslovima preovlađivaće promenljivo oblačno i nestabilno, povremeno uz kišu i grmljavinske pljuskove. Modeli još imaju velika neslaganja povodom mapiranje oblasti najčešćih pljuskova. Oni bi najverovatnije najčešći bili u petak poslepodne na zapadu i jugozapadu regiona. U subotu pre podne prvo na severu, zatim i nad ostalim predelima, dok bi ih u nedelju najverovatnije uglavnom bilo na severu regiona.

Količina akumulacija je takođe vrlo upitna i u predelima koji su označeni crvenom linijom, jedan od pouzdanijih prognostičkih sistema (britanski UKMO) daje od 20mm do 45mm taloga, dok bi na ostalim predelima bilo do 15mm taloga, kaže Čubrilo.

Za razliku od tipičnih letnjih promena, ova bi i većem delu Jadrana mogla doneti češću pojavu pljuskova, što svedoči o laganoj promeni sezona jer vode Sredozemnlja i Jadrana od septembra pa negde do juna deluju destabilizujuće na vazdušne mase koje se premeštaju preko njih.

Vremenska prognoza za petak i vikend

U petak malo svežije uz maksimum do +23 do +27 stepeni Celzijusa, ali narednih dana sveže uz maksimume od +14 do +23 stepena Celzijusa.

Posle 10.9. noći vrlo sveže uz minimume koji bi najčešće bili od +7 do +15, a na višim planinama samo oko +4 stepena Celzijusa što je dovoljno nisko za prizeman mraz.

Do 13.9. maksimumi oko proseka za ovaj deo godine, zatim toplije i oko 17. septembra bi maksimumi lokalno mogli biti i do +27 stepeni Celzijusa.

Oko 18. septembra ima signala za novo zahlađenje, koje bi moglo biti i osetnije te bi se u tom slučaju polako prelazilo na jesenji režim vremena.

To je zaista jako dalek termin i prvo treba da propratimo promenu vremena koja nam stiže od četvrka uveče, napominje Čubrilo.

Knjiga o Ðokoviću u knjižarama