“Srednja letnja temperatura vazduha bila je u intervalu od 20,7ºC u Dimitrovgradu do 25,2ºC u Beogradu. U planinskim predelima od 14,0ºC na Kopaoniku do 18,9ºC na Zlatiboru. Najviša dnevna temperatura vazduha tokom leta 2022. u Srbiji iznosila je 40,6ºS, a izmerena je 23. jula u Banatskom Karlovcu. Najniža temperatura izmerena je 12. jula u Sjenici, dok je u nižim predelima istog dana zabeleženo 5,6ºC u Dimitrovgradu”, saopštili su iz RHMZ.

“Broj tropskih dana (temperature 30+) je bio u intervalu od 42 u Dimitrovgradu do 67 u Velikom Gradištu. Prevaziđen dosadašnji maksimalan broj tropskih dana u Zrenjaninu, Kikindi, Banatskom Karlovcu i Velikom Gradištu. U Beogradu je registrovano 56 tropskih dana. U Beogradu je zabeleženo 39 tropskih noći (kada se temperature nisu spuštale ispod 20 stepeni).

Posle veoma toplog leta, prema prognozama meteorologa dolazi nam uglavnom blaga zima.

Jesen bi trebalo da bu znatno bliža prosečnim vrednostima u odnosu na nekoliko proteklih godina.  Septembar temperaturno oko proseka, oktobar iznad, dok bi novembar ponovo bio oko ili malo ispod proseka. Padavinski jesen malo suvlja od proseka. Novembar bi trebalo da ima padavine oko proseka”- rekao je meteorolog Marko Čubrilo.

– Na višim planinama prvi sneg moguć oko 20. septembra. Na srednjim i nižim krajem oktobra. U novembru pojava snega mogućaje i u niziama uz određenu mogućnost nešto ranije pojave prvog snega.  U drugoj polovini novembra moguće zadržavanje snežnog pokrivača na višim planinama i njegovo povremeno formiranje u nižim predelima – saopštio je Čubrilo.

Signal za odstupanje količine padavina od proseka je iznad našeg dela Evrope dosta slab. Za sva tri meseca stoji verovatnoća nešto veće ili barem prosečne količine padavina. Naš region bi trebao imati količinu padavina oko proseka. Aktuelna sinoptika bi nam posle severnih strujanja koja se očekuju u većem delu septembra. Tokom oktobra donela dosta stabilnog i suvog vremena uz hladne i magovite noći, ali prijatne dane. Novembar ima potencijal da uz izmeštanje jezgra anticiklona ka severozapadu ka nama otvori put za češća hladna strujanja sa istoka i severoistoka. To bi moglo doneti raniju pojavu snega od preseka”, zaključio je Čubrilo.

Najtoplije leto iz 2012.

Srednja prosečna temperatura u Beogradu ovog leta iznosila je 25,2 stepena. Toplija leta od 1888. godine naovamo smo imali samo 2012. (prosek 26,0) i 2017. godine (prosek 25,4). Iza njih su ostale 2021, 2019, 2015, 2007, 2003, 1946, 2000, 1950, 2013, 2018… dakle velika većina iz 21. veka.

Biće još dana sa 25 stepeni

Posle nekoliko prilično hladnih dana, od četvrtka nas očekuje postepeno toplije vreme, a za naredni vikend maksimalne temperature od 16 do 22 stepena Celzijusa.

– Oko 26. septembra bi nakratko moglo biti i oko 25 stepeni, ali je zatim moguće novo pogoršanje uz kišu i zahlađenje koje bi potrajalo do kraja meseca. Za sve kojima je ovaj nagli prelazak iz vrelog leta u kasnu jesen problematičan, pogled u sinoptiku za početak oktobra daje signal za dominaciju anticiklona uz sveže noći, ali prijatne, tople, jesenje dane. Kako je to zaista jako daleko, a sinoptika ovih dana jako oscilira, videćemo hoće li se taj signal i održati, ali dugoročnom prognozom tako nešto je i predviđeno i prvi deo oktobra bi mogao biti dosta prijatan – rekao je Čubrilo.

Prve pahulje kroz brojke

Srednji datum pojave prvih belih pahulja u Beogradu je 23. novembar, mada se u par navrata desilo da prvi sneg ugledamo tek u januaru naredne godine. Na drugoj strani, prema dostupnim podacima najranije pahulje zabeležene su 7. oktobra 1897. godine, mada postoje priče da su promicale i 4. oktobra 1972.

Od 1. juna do 31. avgusta

Ako vas je začudilo zašto je RHMZ već odradio analizu leta 2022, iako će jesen zvanično stići tek 23. septembra, treba znati da po meteorološkim kriterijumima leto traje od 1. juna do 31. avgusta, pa jesen od 1. septembra do 30. novembra…