Majmunske boginje stigle su u Srbiju kao što smo već pisali, a doneo ih je muškarac koji je stigao iz Nemačke.

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ ranije je svim zdravstvenim ustanovama poslao Stručno-metodološko uputstvo u vezi sa ovom izrazito zaraznom bolešću.

U uputstvu je opisan je sumnjiv slučaj, verovatan, potvrđen i odbačen, kao i postupanje sa osobom kod koje je bolest potvrđena, ali i sa osobama koje su bile sa njom u kontaktu.

U ovom uputstvu je opisana definicija slučaja majmunskih boginja, koju je predložila Svetska zdravstvena organizacije. Napominje se da će se definicija slučaja ažurirati u slučaju potrebe.

Šta da rade kontakti?

Kontakti zaraženih osoba treba da prate svoju temperaturu dva puta dnevno. Asimptomatski kontakti mogu da nastave rutinske svakodnevne aktivnosti kao što su odlazak na posao i pohađanje škole (to jest karantin nije neophodan).

Ne smeju da napuštaju mesto boravka tokom perioda nadzora. Za decu predškolskog uzrasta preporučuje se privremeno izdvajanje iz kolektiva – vrtić ili drugo.

Simptomi

Sumnjiva je svaka osoba bilo kog uzrasta u zemlji koja nije endemska za majmunske boginje, a koja se javi sa neobjašnjivom akutnom ospom i koja ima jedan ili više od sledećih simptoma ili znakova koji su se javili najranije 15. marta 2022. godine, piše Alo.rs

– glavobolja,

– nagli porast telesne temperature veće od 38 stepeni,

– limfadenopatija (uvećani limfni čvorovi),

– mijalgija (bolovi u mišićima i telu),

– bol u leđima

– astenija (hronična iscrpljenost organizma i pospanost koje se ne popravljaju ni nakon odmaranja)