Knjiga velikog francuskog pisca Patrika Besona pod nazivom „Ðoković: Odbijam Rat zvezde“ je dostupna. Od 5. septembra je u prodaji u svim bolje snabdevenim knjižarama u Srbiji.

Patrik Beson (1956), savremeni francuski pisac, književni kritičar, publicista, putopisac, polemičar…

Književne tekstove počinje da objavljuje 1974. godine. Autor je više od 50 romana, prevedenih na gotovo sve svetske jezike. Ima 30-ak knjiga-eseja, 20 zbirki članaka, aforizama, 3 pozorišna komada i na stotine kolumni koje piše kao stalni saradnik u prestižnim francuskim nedeljnicima.

Više od 20 najpoznatijih Besonovih knjiga prevedeno je na srpski jezik. U periodu od 1995. do 1999. objavljivao je redovne hronike u našim listovima Večernje novosti, Blic i drugim srpskim nedeljnim časopisima.

Veliki je poznavalac, oštrouman analitičar i kritičar globalističkih kretanja u svetu, političkih, ekonomskih i socijalno-kulturnih. Takođe je i veliki borac za očuvanje pravih tradicionalnih vrednosti. U tom svetlu, kroz svoj lični doživljaj, piše ovo slojevito delo. U ličnosti Novaka Ðokovića, osim jedinstvenog sportiste, prepoznaje moralne, duhovne i duboko humane kvalitetne ophodne za opstanak ljudske vrste.

Besona znamo i kao velikog prijatelja Srbije. Veoma je angažovan u francuskoj i srpskoj javnosti. Branio je srpski narodi u periodu od 1995. do 2000, koji započinje knjigom objavljenom u Francuskoj (Krik) „Protiv klevetnika Srbije“, 1995.

Treći Besonov povratak među Srbe nova je knjiga „Ðoković, odbijam“, koja se, paralelno sa srpskim prevodom pojavljuje i u Francuskoj.

Osetio je Patrik da i posle dvadeset sedam godina treba da digne glas protiv zapadne medijske hajke. Takođe je znao da mora da se oglasi protiv pravde s dva aršina, protiv višestepene političko-finansijske manipulacije, protiv sramote koja se nanosi svetlom čelu i čistom obrazu.

U ovom višeslojnom esejističko-literarnom tekstu, Besonov, onaj iskonski, publici već poznati, instinkt za pravdom izbija iz dubine njegovog bića. To je: „Mrzim jednoglasnost, naročito ako su svi protiv jednog“.