Servisi Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) danas neće raditi, a kako „Blic“ nezvanično saznaje, došlo je do hakerskog napada na geodetski zavod i njihove servere

– To je dovelo do sigurnosnog zaključavanja svih servisa – navodi  izvor iz bezbednosnih struktura.

Takođe, to je razlog zbog koga notari od juče ne overavaju ugovore. Kako saznajemo, svi podaci su bezbedni. Informaciju je potvrdio i Geodetski zavod, koji u saopštenju navodi da je od utorka 14. juna, „IT infrastruktura Republičkog geodetskog zavoda je meta intenzivnog hakerskog napada“.

– Radi zaštite podataka, Republički geodetski zavod je aktivirao sve bezbednosne protokole i zaključao celokupan informacioni sistem RGZ-a. Servisi RGZ-a zbog toga neće biti dostupni spoljnim korisnicima dok se pretnja ne otkloni kako bi se sprečila ugroženost sistema i podataka – navodi se u saopštenju.

Takođe, u RGZ kažu da intenzivno sarađuju sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, Bezbednosno informativnom agencijom i drugim državnim organima sa ciljem da se pretnja otkloni u što kraćem roku kako bi se što pre uspostavio normalan režim rada svih servisa.