Međunarodni festival sportskog filma (MFSF) će se održati od 25. do 28. avgusta na Zlatiboru. U okviru svog festivalskog programa predstaviće 40-ak filmova iz svih krajeva sveta.

Među filmovima će se ove godine naći i ostvarenja namenjena posebnom programskom segmentu „Slovenački sportski film danas“.

Najavljen je bogat program ovogodišnjeg MFSF-a. Isti su predstavili selektor i urednik programa festivala Aleksandar Avramović, umetnički direktor programa Jovan Marković, kao i predsednik Skupštine opštine Čajetina i Organizacionog odbora MFSF-a Arsen Ðurić.

Osvrćući se na deceniju održavanja ovog festivala, organizatori su istakli njegov značaj. Naveli su da naša zemlja kao „nacija sporta“ ima veliki potencijal da bude domaćin i dobar predstavnik svih događaja u sferi sporta. Postoje velike ambicije da MFSF preraste u događaj koji će biti propraćen na svetskom planu.

– Mi zaista posedujemo sve uslove da postanemo festival koji će biti prepoznat u svetu. Naši sportisti prevazilazi sva predviđanja. Mi imamo potencijala kao zemlja, tako da i sportski film poseduje potencijal da bude promovisan, prepoznat i postovan u svetu – rekao je Marković.

Program će, pored velikog broja filmova koji će biti prikazani, obuhvati i svečani program dodele nagrada. Biće dodeljena priznanja za životno delo, kao i posebna nagrada ovog festivala – Povelja heroja sporta i života „Nataša Kovačević“. Ova nagrada će ove godine pripasti Draženku Mitrovicću, apsolutnom rekorderu po broju nagrada u kategoriji paraolimpijske atletike.

Dobitnici ovogodišnjeg priznanja za životno delo su Hadži Petar Božović, nagrada za filmsku umetnost, dr Ilija Jorga, naš svetski priznat karatista i rukometaški trener. Nagradu je dobio i dr Aleksandar Kerković, koji će dobiti nagradu za izuzetne zasluge na polju sportske pedagogije.

Selektor MFSF-a istakao je izuzetno bogat program filmova koji će ove godine biti predstavljen publici. Naveo je da će se među brojnim filmovima naći domaći filmovi, filmovi naših suseda, iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Festival sportskog filma donosi i ostvarenja iz Brazila, Italije, Švajcarske, SAD-a, Francuske, Austrije, Kenije, Švedske i iz Australije.