Amerikanci spremaju novi udar.

Ministarstvo odbrane Tajvana pojačalo je nivo borbene gotovosti od danas do četvrtka popodne, uoči moguće posete tom ostrvu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, javlja zvanična novinska agencija Tajvana.

Prema navodima jednog od izvora britanske agencije, kineski borbeni avioni leteli su jutros u blizini središnje linije, koja deli Tajvanski moreuz, što je neuobičajen potez koji je izvor opisao kao „veoma provokativan“.

Uz to, kineski ratni brodovi od ponedeljka se nalaze u blizini nezvanične linije podele, naveo je izvor britanske agencije.

Nije uobičajeno da avioni Tajvana ili Kine prelaze središnju liniju.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je potpuno svesno vojnih aktivnosti u blizini ostrva i poručilo da će rasporediti na odgovarajući način snage kao reakciju na „neprijateljske pretnje“.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđan ranije je upozorio da kineska vojska „neće sedeti skrštenih ruku“.

Pelosi je azijsku turneju počela posetom Singapuru u ponedeljak. Iz njenog kabineta najavljeno je da će ona obići i Južnu Koreju i Japan, ali Tajvan nije pominjan.

Tajvan pravi „najprikladnije aranžmane“ za goste

Tajvanski premijer Su Ceng-čang izjavio je danas da Tajvan srdačno dočekuje goste iz inostranstva, uoči moguće posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

On je upitan za potencijalnu posetu Pelosi, rekao da će Tajvan napraviti „najprikladnije aranžmane“ za takve goste i poštovati njihove planove.