Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je na TV Prva izjavio je da je Vladi podneo akt za izmenu nekoliko odredbi Krivičnog zakonika . U njemu se predviđa povećanje kazni za silovanje, obljubu nad detetom, nasilje u porodici i nad nemoćnim licem.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj takođe smatra da za silovatelje treba pooštriti kazne.

– Ja bih tačno pobio te silovatelje, pogotovo ove koji siluju decu. Uvek sam za povećanje kazni za njih. Povećanje kazne utiče na izvršioca. Da nisu stroge kazne za mnoga krivična dela mnogo mnogo više ljudi bi ih vršilo – kazao je Šešelj.

Lider radikala objašnjava da se zalaže za kastraciju silovatelja dece.

– Hemijska kastracija nije pouzdana – tvrdi Šešelj.

Predsednik SRS ističe da postoje oblici nasilja koje bi mnogo strože kažnjavao nego što se sad kažnjavaju.

Kazna za silovanje je pet godina zatvora, a Vučić predlaže da bude 25 godina, a čak i doživotna.

Ako je učinjeno prema maloletnom licu, od 20 pa do doživotne kazne, a isto će biti i sa nemoćnim licem i detetom. Upetostručio sam minimalnu kaznu, a za najteža dela sam uporedio sa najtežim delima i ubistvima – rekao je on.

U vezi sa ovom temom oglasila se za Alo! i Vesna Stanojević, koordinator Sigurne kuće.

– Mislim da je predlog jako dobar. Smatram da treba povećati kazne zbirno za bilo koji oblik nasilja, nad ženama, nad decom i nad starijima. Očekujem da će ova tehnička, ili novoizabrana Vlada da to prihvati – smatra Stanojević.

Ona je dodala da postoji i druga mogućnost:

– Nadam se da će to učiniti po hitnom postupku – kaže ona.

Za nasilje u porodici kazna je od tri meseca do tri godine zatvora, a Vučić predlaže kaznu od šest meseci do pet godina.

Ukoliko je nastupila smrt deteta, predsednik je rekao da bi kazna bila od 10 godina do doživotnog zatvora.

– Ranije se za nedozvoljene polne radnje kažnjavalo novčanom kaznom i zatvorom do tri godine. Brišem novčanu kaznu – rekao je on o svom predlogu.

Siniša Mali: Od 01. do 14. prijava za novčanu pomoć