Završena Guča, proglašeni pobednici 61. Dragačevskog sabora trubača

Reke ljudi i kolone automobila juče su se tokom celog dana slivale u Guču, a stadion na glavnoj pozornici bio je mali da primi sve zaljubljenike u trubu. Zvuk prangija označio je zvaničan početak trećeg dana manifestacije, a finalno takmičenje trubača simboličnog naziva SA OVČARA I KABLARA počelo je u 18 sati uz intoniranje himne i podizanje saborske zastave.

Dragica Radosavljević Cakana, Ana Bekuta i Snežana Đurišić, proslavljene dame domaće narodne muzike izašle su na scenu nakon takmičenja orkestara i oduševile publiku, koja je zajedno sa njima pevala gotovo dva sata. One su, pored svojih pesama, izvodile neke od najpoznatijih izvornih numera.

Proslavljeni trubači i ambasadori Guče, Boban i Marko Marković, omiljeni su gosti Dragačevskog sabora trubača dugi niz godina, a njihov nastup nije izostao ni na ovogodišnjoj manifestaciji. Već na prve taktove atmosfera je eksplodirala, a njihov sinoćnji nastup dugo će se prepričavati. Savršen zvuk i tonovi sa glavne pozornice na stadionu prolamali su se Gučom.

Guča
Guča SKYMUSIC

Pre nastupa Bobana i Marka Markovića upriličeno je proglašenje pobednika 61. Dragačevskog sabora trubača, koji su u ponoć održali pobednički koncert, čime je Sabor i zvanično završen.

Ovogodišnji festival trubača ostaće upamćen i po vanserijskom kvalitetu kada je realizacija, vizuelizacija i tehnička produkcija Sabora u pitanju, za koju je zaslužan SKYMUSIC.

Pobednici 61. Dragačevskog sabora trubača

Prva truba 61. Dragačevskog sabora trubača je Elvis Bajramović iz Bojnika, dok je titulu najboljeg orkestra poneo orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana. Najizvornije je muzicirao orkestar Marka Trnavca iz Mršelja, dok je trubu publike, po oceni žirija publike, zaslužio Dragan Pavlović iz orkestra „Dragačevske trube“ iz Guče. Oni su u konkurenciji od 16 orkestara poslednjeg dana Sabora osvojili najprestižnije nagrade.

Nagradu Druga truba ove godine osvojio je Vladimir Ivanović, koji predvodi istoimeni trubački orkestar iz Zagužanja, a Treća truba je Kristijan Trajković iz orkestra Kristijana Trajkovića iz Vranja. U kategoriji orkestara, drugo mesto zauzeo je je trubački orkestar Siniše Stankovića iz Zagužanja, dok se na trećem mestu našao orkestar Stefana Mladenovića iz Vranja.

Orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića iz Arilja osvojili su nagradu za najbolje odsviranu narodnu pesmu, a izvodili su numeru „Moj Milane“.

Za najboljeg bubnjara proglašen je Emanuel Zećirović iz orkestra Isidora Zećirovića iz Bojnika. Najbolji tenorista je Miloš Momčilović iz orkestra Danijela Jokanovića iz Šida. Stefan Ibrahimović iz vranjskog orkestra Stefana Mladenovića, najbolji je basista.

Stručni žiri je ocenio da je orkestar „Timočki veseljaci“ iz Knjaževca najbolje odsvirao kolo, dok je pesmu najbolje odsvirao orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića iz Arilja.