Neda Ukraden predstavila je svoju autobiografiju „Zora je svanula“ u izdanju Alo media systema. Tim povodom progovorila je o bolnom životnom periodu, kao i povodu da svoju bogatu biografiju prenese na papir.

Knjigu ste nazvali po svom velikom hitu, a opisali kao roman života. Šta on sve obuhvata?  

– Ovo nije priča o mojoj pesmi koja se zove kao knjiga, već priča o meni, vremenu, jednoj zemlji, mnogim lepim, ali i manje lepim stvarima. O uspesima, padovima, suzama…

Odakle ideja i potreba da napišete knjigu?

– Mnogi su mi postavljali to pitanje, ali sa obrnutim kontekstom. Ljude je oduvek zanimalo kada ću napisati svoju biografiju s obzirom na to da im se moja životna priča učinila nesvakidašnjom. Želela sam da kažem svoje viđenje stvari budući da danas svako ima pravo da piše tuđe biografije i oboji ih raznim bojama. Nisam želela da mi se neko na takav način umeša u život, pa sam sela i napisala je sama, da ne bi bilo improvizacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Neda Ukraden (@neda.ukraden)

Može li vaš život da stane u jednu knjigu?

– Ne može. Ova knjiga predstavlja polovinu mog dosadašnjeg života. Napravila sam rez tamo gde je život napravio rez, a to je 1992. godina. Te godine je život moje porodice prerezan. Za samo mesec dana je nestalo sve što sam stvarala sa svojim roditeljima.

 Tada ste izgubili dom, ognjište, uspomene. Šta je od toga donelo najveću bol?

– Tu se nije radilo samo o stanovima i nekretninama, iako smo izgubili tri stana, tri poslovna prostora, kafić… Radilo se o osećaju da smo izgubili ono što je naše i što nam pripada, a u šta smo uložili trud, uspomene, što smo gradili zajedno. Na stranu i skupoceni nameštaj, sređeni prostori koji su u danu nestali. Rastezali smo se koliko smo mogli i kupovali u skladu sa finansijskim mogućnostima, kao i svi drugi. I da je mnogo manje koštalo, bilo je naše. Više od toga me i dan-danas boli što su pale u vodu moralne vrednosti na kojima sam odgajana i sav spokoj u kom sam do tada živela.

Na koji način ste se izborili s tim periodom?

– Ni dan-danas se nisam izborila s tim. Postoje rane koje čovek nikada ne odboli, kao što postoje i sreće koje će mu dok je živ stavljati osmeh na lice. Kada bih imala dugme kojim bih obrisala period od 1992. godine do 2001. godine, to bih istog trenutka učinila. Nažalost, tako nešto nije moguće.

„Zora je svanula“ na Sajmu knjiga

Neda Ukraden knjigu „Zora je svanula“  promovisaće na ovogodišnjem Sajmu knjiga koji počinje 23. oktobra.

– Jako me raduje što ću se sa svojom knjigom pojaviti na Sajmu knjiga.  Očekujem ljude iz celog regiona da se družimo, da im potpišem knjigu i da čujem njihove utiske. Zaista sam se potrudila da sve bude na jednom visokom nivou. Uvek sam bila profesionalac i neko ko je publici davao najviše od sebe – rekla je pevačica za Alo!.

Mirka otkrila u kakvom je odnosu sa komšijama