Evrosong neće u Ukrajinu! Organizatori Evrosonga najavili su da će sledeće godine takmičenje biti održano u Britaniji, jer ratom razorena Ukrajina nije u mogućnosti da bezbedno ugosti delegacije.

„Nakon pobede na takmičenju za Pesmu Evrovizije u maju, Evropska radiodifuzna unija (EBU) razmatrala je domaćinstvo takmičenja s ukrajinskim javnim emiterom UA PBC, koji je prethodno organizovao događaj 2017. i 2005. godine.

Tradicija je da pobednik Evrosonga bude domaćin takmičenja naredne godine uz ispunjenje bezbednosti svih zainteresovanih strana – stoji u saopštenju i dodaju:

Pripreme…

– S obzirom na rat koji traje od ruske invazije na ovogodišnju pobedničku zemlju, EBU je odvojio vreme da sprovede procenu i studiju izvodljivosti takmičenja za koje je potrebno 12 meseci pripreme. Nakon analize, upravni odbor je s dubokim žaljenjem zaključio da se, s obzirom na trenutno okolnosti, ne mogu ispuniti neophodni uslovi. Započećemo razgovore o potencijalnom domaćinu Pesme Evrovizije 2023. u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pobednici ovogodišnjeg Evrosonga nedavno su se oglasili i otkrili da su ponosni na činjenicu da će predstavljati svoju zemlju, te da se nadaju da će to upravo biti u Ukrajini.

Ovo je treća pobeda Ukrajine na takmičenju – prva je bila 2004. u Istanbulu, a druga 2016. u Stokholmu.

Iz oba polufinala u finale, koje je održano u Torinu, plasiralo se po deset predstavnika, a takmičari iz Velike petorke – Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Španije i Italije, koja je i domaćin, prema pravilima direktno idu u finale.

Osim predstavnice Srbije, i pobednika – Ukrajine, koja je ukupno dobila 631 poen.

Ko se sve takmičio

U finalu Pesme Evrovizije su nastupili takmičari iz Češke, Rumunije, Portugalije, Finske, Francuske, Švajcarske. Kao i  Norveške, Jermenije, Italije, Španije, Holandije, Nemačke, Litvanije. A tu su i Azerbejdžan, Belgij, Grčka, Island, Moldavija, Švedska, Australija, Velike Britanija, Poljska i Estonija.

Naša predstavnica Konstrakta sa pesmom In corpore sano, osvojila je odlično peto mesto.