Đorđe Balašević dobio je još jedno priznanje.

Jedna Izdavačka kuća objavila je knjigu Panonski admiral, biografiju Đorđa Balaševića iz pera novinara i kritičara Ivana Ivačkovića.

Kako ističe izdavač, Đorđe Balašević – Panonski admiral je profesionalna biografija  Balaševića te zbirka oličnih i kolektivnih sećanja, naklon njegovoj umetnosti i civilizacijskom angažmanu koji je u toj umetnosti imao istaknuto mesto.

– Balašević je bio briljantan hroničar i tumač našeg vremena. Tokom devedesetih godina dvadesetog veka izrastao je u simbol otpora balkanskoj provincijalizaciji i ratu. Suprotstavljao se sili gluposti i gluposti sile – navodi se u saopštenju.

Konstrakta otkrila misteriju nadimka

Njegova supruga Olivera nedavno je ispričala kako se oseća nakon što je Đole preminuo.

– Trenuci provedeni sa njim su zapravo decenije… Trenuci bez njega su okean tišine i teško da ih možemo preimenovati! Ali i sa Titanika ima preživelih, a kako ne bi bilo sa „Bele lađe“ Panonskog mornara, mog Đorđa?! Naša deca i ja smo hrabro prihvatili neminovnost. Ne prođe dan a da se ne pusti suza, onako dečje kroz smeh prisećajući se života i odrastanja uz njegovu ljubav, brižnost, duhovitost… – priča Olivera.

Đole je i nedostajanje implementirao u svoje trajanje, stoga i taj osećaj nedostajanja postoji samo kao još jedan parametar njegovog trajanja. Porodica je, uz sve intimne napore, ostala svesna da je svedok jedne etape koju neki ljudi  nazivaju prazninom. Uspeli smo da se konsolidujemo i osnujemo Fondaciju Balašević kao jedinu adresu koja razmatra i selektuje inicijative i predloge koji bi podrazumevali korišćenje autorskog dela pod imenom, kako rekoste, balaševićevaca – napisala je Olivera.